Parkering

Om att parkera i Järla sjö

I hela Järla sjö så ska det finnas 828 st. parkeringsplatser. Av dessa parkeringsplatser ägs och administreras 606 st platser (inkl. 131 bilplatser i garagen varav 4 st Elbil-platser och 36 MC platser) av samfälligheten. De övriga parkerings- och garageplatserna i området är privata platser och ligger utanför samfällighetsföreningen ansvar. Det finns 121 garageplatser i Brf. Turbinhallens garage, 18 garageplatser i Brf. Remfabrikens garage, i Brf Vikingaleden 50 garageplatser och 24 markparkeringsplatser och 21 st i Brf. Läderfabriken.

Parkering är endast tillåten på markerade platser och bilar som klassas som Klass 1 (enligt Transportstyrelsen). För övriga fordon – till exempel släpvagnar, bussar, lastbilar och husbilar är inte tillåtna att parkera i området. Samfälligheten kan i vissa fall ge ut tillfälligt P-tillstånd, som gäller under en begränsad tid, efter en inlämnad ansökan till Områdesförvaltningen. I högermenyn kan du läsa mer om vad som gäller för; besöksparkerings, boendeparkering, företagsparkering och parkering av arbetsbilar i området.

I Järla sjö finns det inga fasta parkeringsplatser utan bara sk. ”fria P-platser”. Det innebär att du parkerar i mån av plats. Boende och företagare som har verksamhet i Järla sjö har rätt till ett P-tillstånd som ger dem rätt att köpa månadsparkering utomhus till en reducerad taxa.

Utomhusparkering i Järla sjö sker biljettlöst via tjänsten SMS-park. Det betyder att du slipper lägga någon biljett i vindrutan – bilens registreringsnummer används vid kontroll för att verifiera att avgiften erlagts. Det finns ett flertal av SMS-Parks automatskyltar utplacerade i området där du kan läsa mer om hur du betalar för parkering. Det finns även en traditionell biljettautomat för besökare på Gustav de Lavals torg som accepterar de flesta kreditkort.

Du startar och avslutar din parkering via din mobiltelefon med ett SMS eller med SMS Parks APP eller via deras webbplats. Du betalar således endast den tid som du faktiskt utnyttjar parkeringsplatsen.

P-tillstånd (via Parkera.se) gäller för boende och företagare som har sin verksamhet och säte i Järla sjö, vilket  ger dem rätt att köpa en månadsparkering till reducerad taxa och en rätt att hyra garageplats i ett av samfällighetens tre garage. För närvarande är månadsavgiften för boende 400 kronor och för företagare 600 kronor för en 30-dagarsperiod.

Det är gratis besöksparkering med ”digital p-skiva” under 1 timme, förutom på parkeringsplatserna vid Stalands möbler, där det är tillåtet att stå avgiftsfritt i 2 timmar med en vanlig P-skiva. Avgiften för besöksparkering är därefter 10 kronor per timme eller maximalt 50 kronor per dygn. Alla priser är inklusive moms

Motorcyklar betalar för närvarande ingen avgift för parkering utomhus, om de ställs upp på lämplig plats så att hinder eller annan olägenhet inte uppstår. Om motorcykel ställs på en bilparkeringsplats utgår samma taxa som för personbil.

För släpvagnar, båttrailers och liknande gäller samma pris som för besökare – det går alltså inte att utnyttja boendeparkeringens reducerade pris.

För ytterligare information om de olika parkeringsmöjligheterna i Järla sjö – välj någon av rubrikerna ute till höger.

Parkeringskarta

Klicka på bilden för att se parkeringskartan i större format.

Förklaring till färgkoderna på parkeringskartorna:

  • Blå - markparkering för besöks- eller boendeparkering hela dygnet
  • Gula - markparkering för besökare eller boende, vardagar 20.00–08.00 och lördagar, söndagar och helgdagar 18.00–09.00.
  • Orange – markparkering för besökare eller boende, vardagar 20.00–09.00 och lördagar, söndagar och helgdagar 18.00–09.00.
  • Gröna - p-plats för fordon med handikapptillstånd.
  • Röda - privata och reserverade p-platser.

OBSERVERA: Det är alltid skyltarna på plats som gäller om det nu skulle finnas några oklarheter jämfört med kartan!

Kundtjänst

Garage, uthyrning, köhantering.

P-tillstånd för boende & företag:

Hantering av P-avgifter utomhus:

Parkeringsövervakning

Facebook

Prenumera på våra nyheter

Så får du en e-post notis varje gång vi publicerar en ny nyhet på hemsidan!

 

Loading

Pin It on Pinterest

Share This