Torkugnen, vid Brf. Lillängsbacken som ägs av samfällighetsföreningen och används som lägenhetsförråd, har fått en yttre “ansiktslyftning”. Fasaden, sockel och dörrar har lagats, rengjorts och målats om.

Torkugnen är en byggnad från den tid då AGA fanns i Järla sjö. AGA startade sin industriella verksamhet 1904 av Gustaf Dalén. Det var en fabrik för framställning av acetylen, som var ett alternativ till elektricitet och stadsgas. Även armaturer för belysning till lok, järnvägsvagnar, bilar och liknande tillverkades här. 1904 hade AGA 16 anställda. Internationell berömmelse fick företaget främst genom sina, med gasbelysning försedda, fyrar. Gaspåfyllnings-verkstaden och gasstation fanns här i Järla sjö fram till 1912, då flyttade bolaget till Dalénum på Lidingö. Torkugnen användes för att torka gastuber efter de hade fyllts med “AGA-massan”.  En massa som minskade risken för explosioner.

Områdesförvaltningen

Pin It on Pinterest

Share This